Borstreconstructie met eigen weefsel

Plastisch chirurg, specialist chirurgie van borst, gelaat en lichaam.

Boek een consult

Borstkanker wordt algemeen beschouwd als de meest frequent voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Eén vrouw op negen krijgt in de loop van haar leven te maken met deze vorm van kanker. Gelukkig betekent borstkanker niet meer automatisch dat je zonder borst verder moet. Een borst kan worden gereconstrueerd door middel van prothesen ofwel door middel van lichaamseigen weefsel. Een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel wordt algemeen beschouwd als de beste manier om een natuurlijke ‘nieuwe’ borst te creëren. Deze voelt warm en natuurlijk aan en evolueert mee met de rest van het lichaam bij gewichtsveranderingen en veroudering.

DIEP FLAP

deep img

De meest gebruikte techniek is de DIEP flap (deep inferior epigastric artery perforator), waarbij door middel van buikweefsel de borst wordt gereconstrueerd.  Er wordt een ellipsvormige hoeveelheid huid- en vetweefsel, welke zich tussen de navel en  het schaambeen bevindt (zoals bij een buikwandcorrectie) weggenomen en getransplanteerd naar de borstkas door middel van microchirurgie.  Dankzij deze nieuwe techniek worden de buikspieren onaangetast gelaten zodat hun functie bewaard blijft. Normale activiteiten kunnen dan ook hervat worden 4 tot 6 weken na de operatie. De DIEP flap kan zowel voor een éénzijdige als tweezijdige reconstructie aangewend worden. Het borstreconstructie proces bestaat uit drie stappen. Gedurende de eerste ingreep wordt de borst gereconstrueerd door middel van een DIEP flap. Drie maanden later wordt een tepelreconstructie uitgevoerd en voor bijkomende symmetrie gezorgd (bv. lifting andere borst). Nog eens drie maanden later wordt er een tatoeage van tepel en tepelhof uitgevoerd.

ONMIDDELLIJKE RECONSTRUCTIE (PRIMAIR)

In overleg met uw gynaecoloog zal worden nagegaan of u in aanmerking komt voor een onmiddellijke borstreconstructie. Dit betekent dat op hetzelfde ogenblik als de borstwegname, de borst gereconstrueerd wordt. Het voordeel hierbij is dat u nooit het gevoel hebt gehad om zonder borst te leven. Bovendien kan vaak de borsthuid worden gespaard waardoor er enkel een verticaal litteken en een litteken rondom tepel of tepelhof zichtbaar zal zijn. De borst bestaat bijgevolg nog uit de normale borsthuid wat qua gevoeligheid een voordeel is. Wie komt hiervoor in aanmerking:

  • voorstadium van borstkanker: DCIS (ductaal carcinoma in situ)
  • patiënten die opteren voor een mastectomie (volledige borst wegname) in plaats van tumorectomie (enkel de tumor) 
  • preventieve borstwegname in het kader van BRCA genetische voorbeschiktheid of andere borst in geval van éénzijdige borstkanker

LAATTIJDIGE BORSTRECONSTRUCTIE (SECUNDAIR)

In het geval van een laattijdige borstreconstructie, werd de mastectomie (borstwegname) reeds uitgevoerd op een vroeger tijdstip. Hierbij kan een borstreconstructie ten vroegste zes maanden na de stopzetting van de chemotherapie en/of radiotherapie uitgevoerd worden.

TIJDELIJKE BORSTPROTHESE

Een onmiddellijke (primaire) borstreconstructie kan worden uitgevoerd indien er geen bestraling noodzakelijk is. Indien er wel bestraling nodig is kan er desondanks een oplossing worden geboden om de huid van de borst alsnog te bewaren. Op het ogenblik van de borstwegname door uw gynaecoloog, kan er door de plastisch chirug een prothese geplaatst worden. Hiermee kan u de noodzakelijke radiotherapie ondergaan zonder dat u een periode zonder borst moet leven. Eens de bestraling achter de rug is, kan de prothese vervangen worden door een reconstructie met lichaamseigen weefsel.

GENETISCHE VOORBESCHIKTHEID (BRCA gen)

In sommige families is er een sterke genetische aanleg voor de ontwikkeling van borstkanker (en andere vormen van kanker) aanwezig.  Dit wordt meestal getypeerd door het BRCA gen. Vrouwen met dergelijke genetische belastingen kiezen er dan ook vaak voor om preventief hun borsten te laten verwijderen. Hierbij is lichaamseigen weefsel een ideale techniek om een natuurlijke borst te creëren. Gezien het BRCA gen ook gepaard gaat met een verhoogde kans op eierstokkanker worden deze dan ook vaak (na vervolledigen zwangerschapswens) weggenomen. Dit kan worden uitgevoerd op hetzelfde ogenblik als de borstreconstructie zonder bijkomende littekens op de buik.

ALTERNATIEF VOOR DE DIEP FLAP

Vrouwen die reeds een buikwandcorrectie hebben ondergaan, komen niet meer in aanmerking voor een borstreconstructie door middel van DIEP flap. Desondanks zijn er nog tal van andere mogelijke vormen van reconstructie door middel van lichaamseigen weefsel. Uw arts kan u hierover meer vertellen en bekijken welke voor u de beste oplossing is.

Voor de ingreep (DIEP flap)

  • een CT scan van de buikwand is noodzakelijk
  • absolute rookstop! Er kan geen microchirurgie plaatsvinden indien u rookt!
  • de hospitalisatieduur bedraagt 5 tot 7 dagen

Ingreep (DIEP flap)

  • wordt uitgevoerd door een team van twee plastisch chirurgen (Dr. Houtmeyers en zijn collega) om de operatieduur te beperken

Na de ingreep

  • de eerste overnachting na de ingreep brengt u door op de ontwaakzaal om de borst goed te kunnen monitoren
  • u dient gedurende 6 weken een sport-BH te dragen
  • patiënten ervaren meer pijn ter hoogte van de buikstreek dan ter hoogte van de borststreek
  • hef- en tilverbod gedurende 6 weken
  • secundaire correcties gebeuren een drietal maanden na de reconstructie en gebeuren meestal in dagziekenhuis of met één overnachting