Borstverkleining vrouwen

Plastisch chirurg, specialist chirurgie van borst, gelaat en lichaam.

Boek een consult

De grootte van de borsten wordt bepaald door meerdere factoren zoals familiale aanleg, overgewicht of ontwikkeling tijdens de puberteit. Borsten worden vaak als te groot ervaren wanneer deze aanleiding geven tot complexen. Daarenboven kunnen (té) grote borsten ook aanleiding geven tot nek- en rugklachten, pijn bij het sporten of ontstaan van huidirritatie onder de borsten. Bij deze vrouwen kan een borstreductie of borstverkleining worden overwogen. Hierbij wordt het teveel aan borstweefsel verwijderd en met het nog resterende borstweefsel een nieuwe borst gevormd. Vaak zal de borst ook gelift (borstlift) worden om de tepel terug in een hogere (jongere) positie te brengen. Bovendien is er vaak een volumeverschil tussen beide borsten, welke eveneens zal gecorrigeerd worden Tijdens een gesprek zal geluisterd worden naar uw verwachtingen teneinde zowel functioneel als esthetisch een mooi resultaat te bereiken qua vorm en grootte. Hierbij zal in onderling overleg de gewenste grootte en cupmaat bepaald worden.

Littekens

scar img 1

De huidige grootte van de borsten en de hoeveelheid borstweefsel die zal verwijderd worden, bepaalt welke insnedes er zullen gemaakt worden. Een borstverkleining geeft steeds een litteken rondom het tepelhof (welke vaak ook verkleind wordt). Afhankelijk van de hoeveelheid borstweefsel er verwijderd wordt, zal ook een litteken verticaal op de borst, evenals ter hoogte van de borstplooi (horizontaal), gemaakt worden zodat een klassiek ‘ankervormig’ litteken ontstaat (rondom tepelhof, verticaal en horizontaal). In sommige gevallen is het mogelijk om het horizontale litteken te vermijden of te beperken. Dit zal na onderzoek door uw arts kunnen bepaald worden. Littekens ter hoogte van de borst genezen meestal vrij mooi, maar blijven altijd in meer of mindere mate zichtbaar. Samen met uw arts zal de littekenbehandeling besproken worden na de ingreep.

Verwikkelingen

Het gevoel in borst en tepel kan na de ingreep soms verminderd zijn of net hypergevoelig, maar dit komt meestal volledig terug. Directe complicaties zijn nabloeding en wondinfectie. Bij jonge vrouwen met nog zwangerschapswens kan borstvoeding niet meer gegarandeerd worden.

Aanvraag mutualiteit

Een borstverkleining is een procedure waarbij gedeeltelijk financiële tussenkomst van het ziekenfonds mogelijk is. Er moet hiervoor een aanvraag gebeuren bij de adviserend geneesheer van het ziekenfonds om toelating te krijgen om de ingreep uit te voeren. Deze aanvraag dient te gebeuren door de plastisch chirurg en kan niet door de huisarts aangevraagd worden. Indien toelating wordt verkregen zal de ingreep slechts gedeeltelijk ten laste van de patiënt zijn.

Voor de ingreep

  • een recente mammografie is noodzakelijk bij patiënten vanaf 30 jaar.
  • rookstop (minstens 1 maand voor de ingreep) om wondcomplicaties te vermijden.

Ingreep

  • de ingreep gebeurt steeds onder algemene verdoving
  • er is één overnachting in het ziekenhuis

Na de ingreep

  • na 10 dagen komt u op controle
  • gedurende 6 weken dient u een sport-BH te dragen
  • hef- en tilverbod gedurende twee weken
  • na 1 maand mag u terug sporten